Μιλώντας για το σύμπαν στα εγγόνια μου

1456990629714

“Ο Hubert Reeves ( Μόντρεαλ 1932) είναι Καναδός αστροφυσικός γνωστός για τα βιβλία του εκλαϊκευμένης επιστήμης. Σπούδασε στο Μόντρεαλ και στη Νέα Υόρκη: ειδικεύτηκε στα ποζιτρόνια του υδρογόνου και του ήλιου,καθώς και στις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις πυρήνων μέσου φωτός. Δίδαξε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και εργάστηκε ως σύμβουλος στην ΝΑΣΑ. Ζει στη Γαλλία. Ο αστεροειδής 9631 έχει πάρει το όνομά του : Hubertreeves. ”

 

………………………απόσπασμα!………………………………………………………………………

-Τώρα ο Ήλιος έχει δύσει πια, και ο ουρανός είναι τέλειος απόψε! Ποπό αστέρια! Σ’ ένα βιβλίο σου, έγραφες ότι είμαστε “αστερόσκονη”.Τι σημαίνει αυτό;

-Είναι μια από τις μεγάλες ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης. Μια ανακάλυψη που μας συνδέει με τον κόσμο των αστεριών, και στην οποία οι αστρονόμοι έφτασαν χάρη στα τηλεσκόπια και τις υπομονετικές τους έρευνες. Όπως είπα νωρίτερα, το κέντρο των αστεριών είναι πολύ ζεστό – κατά εκατομμύρια βαθμούς-, και εκεί μέσα γίνονται πυρηνικές αντιδράσεις. Αυτές γεννούν καινούρια άτομα που συσσωρεύονται στο σώμα του άστρου. Αργότερα, μετά τον θάνατο και τον διαμελισμό ενός αστεριού, αυτά τα άτομα ελευθερώνονται και περιπλανιούνται στο Διάστημα. Μερικά θα ξαναβρεθούν στην ύλη που αποτελεί τον πλανήτη μας. Κυκλοφορούν στο έδαφος και στους ωκεανούς. Και μια μέρα, εισέρχονται στον κύκλο ζωής των έμβιων όντων. Από εκείνη την στιγμή, αυτά τα άτομα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, κάθε ζωντανού πλάσματος και της τροφής μας. Μπορούμε πράγματι, λοιπόν, να πούμε πώς είμαστε αστερόσκονη! Με αυτήν την έννοια, τα αστέρια είναι οι προγιαγιαγιάδες όλων των ανθρώπων και όλων , μα όλων των ζωντανών πλασμάτων. Μετά τον θάνατο μας πάλι, τα άτομα του σώματος μας επιστρέφουν στο χώμα των νεκροταφείων, και μπορεί να τα ξαναβρούμε στο σώμα άλλων ζωντανών πλασμάτων, φυτών ή ζώων. Τα άτομα δεν πεθαίνουν: ανακυκλώνονται διαρκώς σ’ένα τεράστιο κύκλωμα στο οποίο συμμετέχει ολόκληρος ο πλανήτης.

———————————————————————-

Advertisements