Ελευθερία όχι αναρχία

1456401974158Ο διάσημος διευθυντής του σχολείου Σάμμερχιλ στην Αγγλία . Α Σ.Νηλ, πήρε εκατοντάδες γράμματα από Αμερικανούς γονείς που του ζητούσαν συμβουλές γύρω από ειδικά προβλήματα της ανατροφής των παιδιών :
Την ζήλια, την ομοφυλοφιλία, το φαγητό, το φόβο, τη λογοκρισία, τη μελέτη, τα προβλήματα των παιδιών των διαζευγμένων και άλλα ζωτικά θέματα που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τη ζωή του παιδιού μέσα στην οικογένεια. Ο Νήλ απαντάει σε όλα αυτά τα ερωτήματα με εκπληκτική σοφία και μοναδική ειλικρίνεια.
Είναι ένα έργο που θα διαβαστεί ξανά και ξανά και θα ξεσηκώσει συζητήσεις και διαφωνίες.
Ο τίτλος συνοψίζει τη σαμμερχιλιανή φιλοσοφία του Νήλ.
Το παιδί έχει το δικαίωμα να είναι ελεύθερο. Υπερβολική ελευθερία αποτελεί αναρχία. Η ελευθερία αφορά τα διακαιώματα του παιδιού. Η αναρχία είναι η παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων. Ο Νήλ εξηγεί πώς και πού πρέπει να τεθεί η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα τους.
……..
αποσπάσματα από το βιβλίο:
“Όταν κουβεντιάζουμε στο σπίτι, η κόρη μου προσπαθεί να επιβληθεί υψώνοντας την φωνή. Τότε ο σύζυγός μου φωνάζει πιο δυνατά από αυτή. Της εξηγήσαμε ότι οι τρόποι της είναι απαίσιοι αλλά δεν δείχνει να την ενδιαφέρει. Μπορείτε να προτείνετε μια λύση για το πρόβλημά μας;
Ναι, υπάρχει μια λύση, που στο σχολείο μου είναι γενικά αποτελεσματική, και συνίσταται στο να λέμε σε αυτόν που φωνάζει : “Δεν άκουσα, μίλα πιο δυνατά”
Η λύση της καταπίεσης είναι μάταιη και όχι αποτελεσματική. Μου φαίνεται ότι η κόρη σας έχει ένα αίσθημα κατωτερότητας , ότι δεν αισθάνεται να την εκτιμούν. Το ανέβασμα της φωνής της είναι μια συνεχής διαμαρτυρία επειδή νιώθει παραμελημένη.
Αλλά γιατί ανησυχείτε για ένα ζήτημα με τόση μικρή σημασία; Ανησυχείτε το ίσιο και τις θεωρίες που ακούει στο σχολείο ή στην εκκλησία; Αναρωτιέστε καμιά φορά : “Γιατί η κόρη μου είναι επαναστατημένη και δυστυχισμένη;”
Αναζητείστε την βαθύτερη αιτία της σύγκρουσης και μην σταματάτε στο σύμπτωμα. Προχωρήστε πιο βαθιά από την επιφάνεια των πραγμάτων. Το παιδί σας έχει ασφαλώς μια θλίψη που σας την κρύβει.
Οι φωνές καλύπτουν κάποιο πράγμα: Ο τρομαγμένος άνθρωπος που δέχεται μια επίθεση, φωνάζει για να καλύψει με τις φωνές τον τρόμο του. Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αν προσέχουμε μόνο το σύμπτωμα. Προσπαθήστε να κάνετε το σπιτικό σας ένα τόπο εμπιστοσύνης για το παιδί σας”
“Ο οκτάχρονος γιος μου διακόπτει συνέχεια τις συνομιλίες μας. Δεν θέλουμε να τον απογοητεύσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Είναι δύσκολο να σας απαντήσω, μη ξέροντας τι είδους γονείς είστε εσείς και η γυναίκα σας. Φαίνεται ότι έχετε επιτρέψει στο παιδί σας περισσότερη αναρχία παρά ελευθερία, και τώρα υποχρεώνεστε να αντιμετωπίζετε καθημερινά τις συνέπειες. Επίσης, μπορεί οι συχνές διακοπές του παιδιού σας να είναι μια εκδίκηση για την περίοδο εκείνη που δεν απαντούσατε στις ερωτήσεις του. Ή ίσως να είναι απλούστατα φλυαρία……..Επαναλαμβάνω αδιάκοπτα : “Η ελευθερία είναι αμοιβαιότητα”

…..”Δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει κάποιο νόμο σχετικά με την ελευθερία ή την αναρχία. Το όριο ανάμεσα στα δύο ποικίλει ανάλογα σε κάθε οικογένεια, Συμβαίνει να πρέπει να πείτε όχι σε ένα παιδί, με όλο τον σεβασμό που μπορεί να έχετε για την ελευθερία. Τα σπίτια χτίζονται για τους μεγάλους, και το παιδί, ολοφάνερα συναντά πολλές δυσκολίες για να βρει εκεί την θέση του. “μην αγγίζεις αυτό το βάζο!””μην τραβάς την ουρά της γάτας!”μην καρφώνεις στο πιάνο αυτό το καρφί”Για ένα παιδί τριών χρονών το γυαλιστερό ξύλο του πιάνου είναι σαν μια θαυμάσια πλάκα για να γράφει ή ένας τέλειος τοίχος για να καρφώσει καρφιά- τίποτα περισσότερο. Η δυσκολία είναι να προφυλάξουμε τα πράγματα που εκτιμούμε,επιτρέποντας ταυτόχρονα στα παιδιά μας να αναπτυχθούν με το φυσικό ρυθμό τους. Είναι ολοφάνερο ότι το να μην αρνούμαστε ποτέ τίποτε στο παιδί, σημαίνει ΄τι το κακομαθαίνουμε και ότι αργότερα θα είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει τις πραγματικότητες της ζωής. Ένα τέτοιο παιδί θα μεγαλώσει με την ιδέα ότι ο κόσμος του χρωστά τα πάντα.
Σχετικά λοιπόν με την αναρχία ή την ελευθερία, δεν υπάρχει ούτε βίβλος, ούτε λεξικό, ούτε εμπειρογνώμονες για να ζητήσουμε την γνώμη τους. Κάθε γονιός πρέπει να φτάσει στα δικά του συμπεράσματα. Το μόνο που μπορώ να συμβουλέψω, είναι να επαγρυπνούμε ώστε να μην εμπνεύσουμε κανένα φόβο στο παιδί και μην του δημιουργήσουμε ένοχη συνείδηση.
Πολλά εξαρτώνται από την προσωπικότητά σας. Αν είστε γυναίκα σχετικά ήρεμη, αν συνεννοείστε καλά με τον άντρα σας, και αν ζείτε αρκετά μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια σας, τότε έχετε σ ι γ ο υ ρ έ ς πιθανότητες να αναθρέψετε ένα σωστό παιδί. Μόνο εσείς, προσωπικά, θα μπορείτε να παίρνετε τις καθημερινές αποφάσεις και να ξέρετε πότε να λέτε ναι και πότε να λέτε όχι.”
Κείμενο : Πηγή Α.Σ. Νηλ -Ελευθερία όχι αναρχία! Εκδόσεις Μπουκομάνη
πηγή της εικόνας :https://www.facebook.com/yourtutorsonlin

Advertisements