Τα “χ” χαρτάκια

ME_134_SweatOfTheBrow

Ας σκεφτούμε την εξής φανταστική κοινωνία ανθρώπων, με ανθρώπους που διαθέτουν την ικανότητα να κατανοήσουν την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στην φανταστική κοινωνία αυτήν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτουργεί ως εξής:
Έστω ένα άνθρωπός που εκτελεί μια εργασία. Για την εργασία αυτήν παίρνει από την κοινωνία “χ” χαρτάκια, ως απόδειξη, πώς η κοινωνία του χρωστάει “χ” χάρες για την εργασία που εκτέλεσε. Κάθε χαρτάκι αντιστοιχεί και σε μία χάρη που πρέπει η κοινωνία να ανταποδώσει.
Συνεπώς κάθε άνθρωπός που διαθέτει “χ” χαρτάκια (χρήματα) διαθέτει στην κατοχή του αποδείξεις, πώς η φανταστική αυτή κοινωνία του χρωστάει “χ” χάρες.
Τι περιμένουμε από αυτήν την κοινωνία ανθρώπων που έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν το πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό της σύστημα;
Η απάντηση αν και φαίνεται προφανής δεν είναι.

Οφείλουμε να σκεφτούμε τα εξής:
α) Αποτελείται η κοινωνία αυτή από λογικούς και καλών προθέσεων ανθρώπους;
β) Αποτελείται η κοινωνία αυτή από μη λογικούς και κακών προθέσεων ανθρώπους;
γ) ή αποτελείται από μείγμα ανθρώπων και σε τι ποσοστό;

Αν η κοινωνία αυτή αποτελούνταν μόνο από λογικούς και καλών προθέσεων ανθρώπους, τότε όλοι θα φρόντιζαν ώστε η κοινωνία να τους χρωστά χάρες, για καλούς σκοπούς όπως εκπαίδευση, υγεία, ευμάρεια.
Αν η κοινωνία αυτή αποτελούνταν μόνο από μη λογικούς και κακών προθέσεων ανθρώπους, τότε όλοι θα έλεγαν δεν βαριέσαι, και θα επικρατούσε χάος. Οι χάρες θα ήταν παράλογες και κακών προθέσεων, και η κοινωνία θα κατέρρεε λόγω αδυναμίας να εκπληρώσει τις χάρες αυτές.
Τέλος αν η κοινωνία αυτή αποτελούνταν από ένα μείγμα ανθρώπων, καταλαβαίνουμε πώς τα πράγματα θα βρίσκονταν κάπου στην μέση των δύο παραπάνω καταστάσεων. Σίγουρα θα είχαμε περιπτώσεις βαθιά καλών και συνετών ανθρώπων που κατανοούν, ότι τα χαρτάκια τους οφείλουν να αντιστοιχίζονται με συνετές και λογικές χάρες, μα και περιπτώσεις βαθιά κακοπροαίρετων ανθρώπων.
Ας σταθούμε σε αυτούς τους μη λογικούς και βαθιά κακοπροαίρετους ανθρώπους. Αφού έχουν κατανοήσει πολύ καλά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της φανταστικής αυτής κοινωνίας, δρουν ως εξής. Εκτελούν μια εργασία που δεν προσφέρει κανένα έργο,δεν προάγει την στην παιδεία την υγεία ή ανάπτυξή της κοινωνίας,- για παράδειγμα ένα” blockbuster “άνευ ουσίας , μια βιομηχανία όπλων ή καπνού,- και συσσωρεύουν εκατομμύρια χαρτάκια. Η κοινωνία λοιπόν χρωστά σε αυτούς του βαθιά κακοπροαίρετους ανθρώπους εκατομμύρια χάρες. Οι άνθρωποι αυτοί, βαθιά μη λογικοί και κακεντρεχείς, μα συνάμα πολύ έξυπνοι , μπορούν τώρα από την κοινωνία να ζητήσουν όσες παράλογες χάρες θέλουν.
Καταλήγουμε λοιπόν, πώς για να αποφύγει η φανταστική μας κοινωνία να χρωστά χάρες σε παράλογους ανθρώπους, θα πρέπει οι άνθρωποι που την απαρτίζουν α) να κατανοούν έστω και βασικά το πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, β) να διαθέτουν βούληση δική τους γ) να διαθέτουν λογική και δ) να επιλέγουν συνετά που διαθέτουν τα “χαρτάκια” τους.

Κείμενο : From yourTuTors 😛 closet of thoughts! https://www.facebook.com/yourtutorsonline
πηγή της εικόνας :http://mimiandeunice.com/2010/07/

Advertisements