Ο μαγικός φακός

1463986510232[1]

Ας σκεφτούμε την εξής φανταστική κοινωνία ανθρώπων, που είναι δομημένη αυστηρά, με ανθρώπους σε συγκεκριμένες θέσεις, τοποθετημένους αυστηρά, σε κοινωνικά συνολα και με ανησυχίες και ανάγκες πολύ καλά τοποθετημένες.
Η κοινωνία αυτή χωρίζεται σε σύνολα και υποσύνολα και είναι σκορπισμένη παντού στον κόσμο. Έχει χρονιότητα και πολύ γερά θεμέλια. Τα μέλη της είναι στάσιμα ενεργειακά, περπατούν αυστηρά, μιλούν αυστηρά νιώθουν αυστηρά και καθορισμένα.

Σε αυτήν την κοινωνία, εμφανίζεται ξαφνικά ο μαγικός φακός. Μπροστά του, όποιος το θελήσει, μπορεί να ενεργοποιηθεί, να αφεθεί, να νιώσει, να αισθανθεί, να εμπιστευτεί, να βιώσει το σώμα του χωρίς φραγμούς. Το φως του μπορεί να δώσει στον δοκιμαστή μιαν άλλη εικόνα του εαυτού του, μη αυστηρή και καθορισμένη.

Τι πιστεύουμε ότι θα συμβεί στην κοινωνία αυτή;
Η απάντηση αν και φαίνεται προφανής δεν είναι.
Οφείλουμε να σκεφτούμε τα εξής:

α) Αποτελείται η κοινωνία αυτή απο μή φοβισμένους λογικούς ανθρώπους ;
β) Αποτελείται η κοινωνία αυτή από φοβισμένους λογικούς ανθρώπους;
γ) ή αποτελείται από μείγμα ανθρώπων και σε τι ποσοστό;

Αν η κοινωνία αυτή αποτελούνταν μόνο από μη φοβισμένους λογικούς ανθρώπους, τότε με την εμφάνιση του μαγικού φακού, η λογική δεν θα άφηνε την περιέργεια να αφινίασει. Θα δοκίμαζε. Ο μη φοβισμένος και πιο τολμηρός από όλους θα έκανε την αρχή. Θα καθόταν μπροστά στον φακό και θα ένιωθε, θα εμπιστευόταν, θα βίωνε. Έπειτα αυτή η νέα κατάσταση θα διέρρεε και όλο και πιο πολλοί θα δοκίμαζαν να σταθούν μπροστά στον μαγικό φακό. Έτσι η κοινωνία σιγά σιγά, πολύ αργά, ίσως, να άλλαζε σε μια κοινωνία άλλη.

Αν η κοινωνία αυτή αποτελούνταν μόνο από φοβισμένους λογικούς ανθρώπους, τότε ο φακός θα νικούνταν από τον φόβο και την λογική. Η περιέργεια θα πάλευε, μα θα έχανε τον αγώνα. Ο φόβος δεν θα τολμούσε να αφήσει τίποτα νέο να χαλάσει την δομημένη αυστηρά καθορισμένη κοινωνία. Ο μαγικός φακός θα ξεχνιόταν και θα γινόταν αστικός μύθος ή παραμύθι.

Τέλος αν η κοινωνία αυτή αποτελούνταν από ένα μείγμα ανθρώπων, καταλαβαίνουμε πώς τα πράγματα θα βρίσκονταν κάπου στην μέση των δύο παραπάνω καταστάσεων.

Τολμηροί και λογικοί δοκιμαστές, μέλη της παραπάνω κοινωνίας θα αφήνονταν στην δράση του φακού. Θα βίωναν την αλλαγή στην ύπαρξή τους. Από την άλλη, φοβισμένα μέλη θα παρατάσσονταν απέναντι στους τολμηρούς. Η κοινωνία θα χωρίζονταν σε εκείνους τους υπερμάχους του φακού και εκείνους που τον αποτάσσουνε.

Ποιά ομάδα πιστεύουμε οτι θα υπερίσχυε; Ποιός άραγε να ξέρει…

Κείμενο/ φώτο : yourTuTors -art Ironart G.Zabelis

Advertisements