Η αντίθεση με το σκηνικό του κόσμου.

images

Ας σκεφτούμε την εξής φανταστική κοινωνία ανθρώπων, που είναι δομημένη αυστηρά, με ανθρώπους σε συγκεκριμένες θέσεις και με ανησυχίες και ανάγκες πολύ καλά δοσμένες από την κοινωνία, ώστε να τις αισθάνονται ως δικές τους.

Η κοινωνία αυτή διαθέτει έναν ασφαλιστικό μηχανισμό καλής λειτουργίας, ομαλότητας και κανονικότητας. Ο μηχανισμός αυτός είναι οικειοθελώς τοποθετημένος σε κάθε μικρή ή μεγάλη κοινωνική ομάδα που διαθέτει αυτή η κοινωνία και εμποτίζει τους ανθρώπους της, με τις ανησυχίες που πρέπει να έχουν, τις ανάγκες που είναι επιτρεπτές καθώς και τον κώδικα κανονικότητας που είναι επιθυμητός.

Σε αυτήν την κοινωνία εμφανίζεται ξαφνικά ένα νέο γκρουπ- μια ομάδα διαφορετικών ανθρώπων- που έχει βρει τρόπο να μην επιτρέπει στον ασφαλιστικό μηχανισμό να δουλέψει, και επομένως αισθάνεται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο τις ανάγκες και τις ιδέες του.

Τι πιστεύουμε ότι θα συμβεί στην κοινωνία αυτή;

Η απάντηση αν και φαίνεται προφανής δεν είναι.

Οφείλουμε να σκεφτούμε τα εξής:

α) Αποτελείται η κοινωνία αυτή από λογικά εμποτισμένους κανονικούς ( ΛΕΚ) ανθρώπους;

β) Αποτελείται η κοινωνία αυτή από μη λογικά εμποτισμένους κανονικούς ( ΜΛΕΚ) ανθρώπους;

γ) ή αποτελείται από μείγμα ανθρώπων και σε τι ποσοστό;

 

Αν η κοινωνία αυτή αποτελούνταν μόνο από ΛΕΚ ανθρώπους τότε με την εμφάνιση αυτού του διαφορετικού γκρουπ, η ΛΕΚ κοινωνία θα άκουγε, θα αφουγκραζόταν, θα ρωτούσε και θα δεχόταν το γκρουπ ως κάτι νέο και επιτρεπτό. Θα επέρχονταν ισορροπία προς το μέρος της μη εμποτισμένης κανονικότητας.

 

Αν η κοινωνία αυτή αποτελούνταν μόνο από ΜΛΕΚ ανθρώπους τότε με την εμφάνιση αυτού του διαφορετικού γκρουπ η ΜΛΕΚ κοινωνία, θα αφόριζε θα χαρακτήριζε , θα απέρριπτε και θα προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βγάλει το νέο γκρουπ σκάρτο, βρώμικο και απεχθές. Η ισορροπία θα ερχόταν προ το μέρος της κανονικότητας.

 

Τέλος αν η κοινωνία αυτή αποτελούνταν από ένα μείγμα ανθρώπων, καταλαβαίνουμε πώς τα πράγματα θα βρίσκονταν κάπου στην μέση των δύο παραπάνω καταστάσεων. Σίγουρα θα είχαμε περιπτώσεις αποδοχής του νέου γκρουπ , μα και περιπτώσεις βαθιά αρνητικές απέναντι του.

Ας σταθούμε σε αυτές τις αρνητικές περιπτώσεις. Οι ΜΛΕΚ άνθρωποι αυτοί ,στην άφιξη του διαφορετικού θα ένιωθαν αμηχανία. Το απαίδευτο στην καινοτομία, στην ανακάλυψη μυαλό τους όντας βαθιά εμποτισμένο από την κανονικότητα που επιβάλει ο ασφαλιστικός μηχανισμός, θα κατέφευγε αυτόματα στο να προστατέψει αυτόν και την κοντινή του κοινωνική ομάδα από το γκρουπ , όχι λογικά αλλά επιθετικά και φανατικά. Θα έσπειρε τον τρόμο , θα απειλούσε θα ψεύδονταν , και όλα αυτά για το καλό της κανονικότητας του , της αλήθειας του, αυτής που αισθάνεται ως δική του, κι ας είναι εμποτισμένη από τον προστατευτικό μηχανισμό της κοινωνίας.

Δεν μπορούμε να κρίνουμε την ΜΛΕΚ κοινωνία, μιας και ασφαλιστικός μηχανισμός κάνει πολύ καλά την δουλειά του.

Φανταστείτε στην ΜΛΕΚ κοινωνία , φανατισμένους οπαδούς ομάδων, μουσικών, θρησκειών.

Πόσο σημαντικό είναι άραγε να καταφέρουμε να κλείσουμε τον ασφαλιστικό μηχανισμό κανονικότητας αυτής της φανταστικής κοινωνίας?

 

Κείμενο : From yourTuTors 😛 closet of thoughts!

πηγή της εικόνας : yourtutorssite

Advertisements